Rob Mazurek

 

Kvartet People, Places & Things predvodi čikaški bubnjar i perkusionista Majk Rid. Posle inicijalnih interesovanja u domenu muzike sa čikaške džez, bluz i improvizovane scene nastale u drugoj polovini 50-ih godina, novi album sastava nudi pretežno Ridove originalne kompozicije, kao i saradnju sa istaknutim gostima, pijanistom Kregom Tabornom i kornetistom Džošom Bermanom.

Čikaški kornetista Rob Mazurek jedan je od najvrednijih likova na današnjoj džez sceni. U poslednjoj deceniji predvodio je niz intrigantnih projekata u Sjedinjenim državama i Brazilu i sarađivao sa brojnim legendama avangardnog džeza. Pulsar Quartet (Anđelika Sančez – klavir, Metju Luks – bas i Džon Herndon – bubnjevi) je derivat njegovog cenjenog ansambla Exploding Star Orchestra. Trio BB&C

Trio BB&C čine Tim Bern (alt saksofon), Džim Blek (bubnjevi, laptop) i Nils Klajn (gitara, efekti). U pitanju je izuzetno radikalna džez-rok-bluz konstrukcija heroja improvizovane muzike: u muzici se sreću Džon Koltrejn i Ornet Kolmen, sa Džimijem Hendriksom i Pitom Tauzendom, kao i agresivne slobodne improvizacije svih aktera sa minimalističkim elektronskim igrama Nelsa Klajna.

Tokom samo tri meseca 2004. godine, velikan savremenog džeza Džon Zorn, napisao je tri stotine novih kompozicija za Masada projekat, sakupljenih u opusu “Masada Book Two – The Book of Angels”. Ovu muziku, u okviru njegove produkcije Tzadik, snimaju različiti muzičari. „Abraxas” je 19. nastavak serije, u izvođenju kvarteta mladog njujorškog svirača gimbrija, Šanira Ezre Blumenkranca.

Predstavljamo sledeće albume:

  • Mike Reeds People, Places & Things – Clean on the Corner (482 Music)
  • Rob Mazurek Pulsar Quartet – Stellar Pulsations (Delmark)
  • BB&C – The Weil (Cryptogramophone)
  • John Zorn / Shanir Ezra Blumenkranz – Abraxas: The Book of Angels, Vol. 19 (Tzadik)

Autor i voditelj emisije: Vojislav Pantić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.